Tájékoztató a gyermekek napközbeni felügyeletével kapcsolatban
2020.04.30. 09:06
Gárdony Város Polgármestere 2/2020. (III. 17.) számú határozatával döntött a város területén levő óvodák és bölcsőde működésének ideiglenes szüneteltetéséről. Az intézmények zárva tartásának időtartamára a bölcsődés, óvodás korú gyermekeknek különösen indokolt esetben történő elhelyezését biztosító intézményként a Gárdonyi Óvoda Agárd, Óvoda u. 25. szám alatti székhelye lett kijelölve. 

Az agárdi óvodában az első hetekben 1-2 óvodás korú gyermek volt az ügyeletben, mostanra viszont 9 főre nőtt a számuk. Ez a növekvő tendencia azt jelzi, hogy a szülőknek egyre nagyobb problémát okoz gyermekük napközbeni felügyeletének megoldása, mivel a szabadságok fogynak, továbbá több, korábban leállt gyár, illetve üzem újraindította termelését.

Mindezt a folyamatot jelzi az a tény is, hogy a Kormány rendeletet alkotott a veszélyhelyzet során a gyermekek napközbeni felügyeletével kapcsolatos intézkedésekről.

A rendeletben foglaltak szerint a település polgármestere köteles megszervezni a bölcsődés és óvodás korú gyermekek napközbeni felügyeletét a rendkívüli szünet időtartama alatt. Az ügyeletet azon, fertőző betegségben nem szenvedő gyermekek számára kell biztosítani, akiknek szülője vagy más törvényes képviselője ezt igényli.

Az ügyelet iránti igényt elektronikus úton vagy telefonon lehet benyújtani az intézményvezetőnél vagy tagintézmény vezetőnél. A szülőnek írásban nyilatkoznia kell arról, hogy a gyermek nem szenved fertőző betegségben.

Az ügyeletet kiscsoportos formában kell megszervezni, csoportonként legfeljebb 5 gyermek felügyelete biztosítható, akár vegyes életkori csoportokban is.

Gárdony Város Önkormányzata a bölcsődés és óvodás korú gyermekek felügyeletét egyenlőre továbbra is az agárdi óvodában fogja biztosítani, a fenti rendelkezésben foglaltaknak megfelelően. Az ügyelet időtartama alatt a gyermekek teljes ellátása, étkeztetése megoldott.

Továbbra is lehetőség van az otthon maradt gyermekek részére ebéd igénylésére, melynek átvételére az intézményvezetőnél történő jelentkezés alapján az ügyeletes agárdi óvodában van lehetőség, az intézmény által biztosított műanyag dobozokban, 11:30 és 12:00 óra közötti időpontban.

A város területén levő iskolákba járó gyermekek szülei is igényelhetnek továbbra is ebédet a tanulók részére, amelyet az agárdi iskola konyhájának élelmezésvezetője felé kell jelezni, és a bedobozolt étel onnan vihető haza.

 

 

Jankovics Zoltánné

jegyző

Fel