• Gárdony

Kirchbach

Testvérvárosunk közelében Ausztria legnaposabb síparadicsoma

Testvérvárosi kalandozásunk újabb fejezete, mely Dél-Ausztriában a karintiai a Gail-völgybe kalauzol. Olaszország-Ausztria határvonalára a Kirchbach fölötti hegygerincen húzódik. A természeti szépségekben bővelkedő hegység, a Karni-Alpok része, melynek csúcsai majd kétezer méter magasra nyúlnak. Testvérvárosunk Kirchbach, hasonlóan Gárdony Városhoz több településrészből áll, szintén főleg turizmusból él. A község csodálatos sípályákkal büszkélkedhet, melyet már több hazai polgártársunk is kipróbált. Felvonók, hóágyúk könnyítik meg a tél sport szerelmeseinek a sportolást, de aki csak egy kellemes hegyi sétára vágyik, garantáltan jó levegőben teheti meg a fenyvesek között. Barangolás közben tanya-szerű családi üzemekbe tévedhetünk, ahol sajtfeldolgozással foglalkoznak a helyiek, hiszen a házi gazdálkodás, havasi pásztorkodás még mindig honos a hegységben. A kirándulóknak alkalmuk van sajtkóstolásra, havasi környezetben annak elfogyasztására, vásárlásra.

A többi nemzetközi kapcsolatunkhoz hasonlóan, ez is Bori Sándor polgármester idejére nyúlik vissza. A kapcsolatot dr. Erdei Péterné képviselőasszony városunk nevében azóta is intenzíven ápolja. Nagy örömére a viszontlátogatások, a találkozások jól sikerültek! Több városunk béli, illetve osztrák család tanúsít őszinte érdeklődést, szeretetet egymás iránt. A kirchbachiak többször is ellátogattak hozzánk buszokkal, a osztrák gyerekeket vízisport hétre láttuk vendégül. Ifjú focistáinkat, Alborada Kórusunkat viszontszeretettel fogadták. Utóbbi találkozásunk apropója egy Európai Unió által támogatott együttműködés kapcsán jött létre, mely hármasságon alapult. A kirchbachiak olaszországi kapcsolatot is ápolnak, Paularo várossal. A project lényege, hogy ez a trió más-más helyszínen évente találkozzon, tapasztalatot, élményt cseréljen. Városunkat húsz fővel képviselhettük, érdeklődés hiányában a képviselő-testületből csupán Kovács László képviselő, és dr. Erdei Péterné látogatott el, rajtuk kívül gárdonyi, agárdi diákok, pedagógusok vettek részt megbeszéléseken, munkaértekezleteken és az eseménnyel kapcsolatos rendezvényeken.

A kirchbachiak több ízben is jó szívvel segítették városunkat. A gárdonyi óvoda átalakításához az ötletet az akkori képviselők Kirchbach-ból hozták, a kezdeményezés Tóth István nevéhez fűződik. Óvónőinket is vendégül látta a testvérváros tapasztalatcsere céljából. Óriási örömet szereztek nekünk a kirchbachiak azzal, hogy egyik iskolánkat szinte egy egész osztályra való komplett sífelszereléshez juttatták. Ezzel a gesztussal komoly anyagi terhet vettek le a szülők válláról, nem kell a kölcsönzésért pénzt kiadni. A téli táborokban gyerekeink egy része ma is ezekkel a lécekkel tanul meg síelni

Kapcsolatunk Kirchbach-hal él, virágzik, mindenki által elérhető. Az érdeklődőket Dr. Erdei Péterné szívesen útba igazítja, szálláskeresésben, kapcsolatfelvételben mindenkinek szívesen segít. Ne felejtsük, hogy kitűnő alkalom új emberek megismerésére, nyelvgyakorlásra, kirándulásra, feltöltődésre.

A város honlapja: http://www.kirchbach-kaernten.at

Oldal nyomtatása
Fel