• Gárdony

Postbauer-Heng

A városi kapcsolat Postbauer-Heng-gel Hajsó Gusztáv közvetítésével jött létre még a '90-es évek elején. Városunk delegációját meleg szeretettel fogadták, a kölcsönös szimpátia rövid idő alatt kialakult. A polgármesterek, Hans Bradl és Bori Sándor között igazi barátság alakult ki.

A Nürnbergtől alig egy órányira található település, hasonlóan Gárdony Városhoz, több részből tevődik össze. Jól működő civilszervezeteikkel az egyik gárdonyi is felvette a kapcsolatot, akik ott létükkel megtapasztalhatták, milyen Németországban a helyi karácsonyvásári lázas készülődés, forgatag. Az Alboráda Kórus tagjait évekkel ezelőtt a postbauer-heng-i családok vendégszeretetükkel kényeztették, kórusunk számukra templomi hangversenyt is adott. A Tóparti Napok alkalmával mi is meghallgathattuk őket, fúvós zenekaruk emelte a rendezvénysorozat ünnepi színvonalát. A zenekedvelők között tartós kapcsolat szövődött, máig látogatják egymást. Református Egyházközösségünk - György Attila idején- szintén jó kapcsolatot ápolt a németországi Evangélikus Egyházzal, a postsbauer-hengiek számítógéppel is megajándékozták őket. Oláh László jelenlegi lelkész szívesen életre keltené a baráti viszonyt.

A gárdonyi iskola is gazdagodott testvérvárosi kapcsolattal, Zöld József pedagógus vezetésével több ízben ellátogattak egymáshoz a kisdiákok. Az agárdi gimnazisták Berchingben nemzetközi táborban nyaralhattak postbauer-heng-i diáktársaikkal, német testvérvárosunk e találkozás alkalmával is nagyban könnyített anyagi terheinken, egészében átvállalták a költségeket. Diákjaink életre szóló élményekkel tértek haza.

Testvérvárosunk vezetése segítőkészségét mutatott a fürdőépítésben is. Dr. Vágner Elza idején városunkból delegáció utazott Postbauer-Hengbe, hogy megosszák velünk az ebbéli tapasztalataikat. Háziorvosaink kis csoportja szintén ellátogatott Németországba, hogy a háziorvosi praxis működésének mikéntjét közösen vitassák meg. Hasonló okokból vendégül invitálta köztisztviselőinket a német város, hogy közigazgatási téren is ötleteket nyerhessenek egymástól. Az ötlet remeknek tűnik, a megvalósításra sajnos mégsem kerül sor. - panaszolja dr. Erdei Péterné képviselőasszony. Harminc évig volt képviselő Postbauer-Hengben Georg Grob, aki irántunk érzett barátságát kifejezte úgy is, hogy megtanult magyarul. A felénk irányuló segítőkészsége példaértékű, postbauer-hengiek költségére kamionokkal küldetett városunk rászorulóinak kerékpárokat, óvodai játékokat, bútorokat. A gesztust megköszönve, városunk Georg Grobnak díszpolgári címet adományozott.

Megannyi kiaknázatlan lehetőséget rejt e kapcsolat polgártársaink, civilszervezeteink számára. Aki fantáziát lát a kapcsolatfelvételben, esetleges együttműködésében a postbauer-heng-iek nagy örömére, dr. Erdei Péterné képviselőasszony segítségére számíthat.

A város honlapja: http://www.postbauer-heng.de

Oldal nyomtatása
Fel