• Gárdony

Bemutatkozás

Gárdony, a Velencei-tó fővárosa

A Magyarország térképen Budapest (50 km) és a Balaton (46 km) között félúton kéklik a Velencei-hegység lábánál elnyújtózó bársonyos vizű Velencei-tó, a Balaton és a Fertő-tó után hazánk harmadik legnagyobb természetes tava. A 26 km2-es sekély vizű tó hossza 10,5 km, átlagos szélessége 2,4 km.  A Velencei-tó kiemelt üdülőkörzet, ahol a városi forgatagból érkező csakúgy, mint a változatosságra vágyó vidéki vendég aktív kikapcsolódással töltheti szabadidejét.

Gárdony, a tó legnagyobb települése a déli parton fekszik, területe 6260 hektár, lakossága 10300 fő. Elnevezése személynévből ered, lakott helyként 1424-ben említi okirat először. 1989. március 1-jén emelték városi rangra.

Három, némileg eltérő arculatú városrészből áll: Gárdony városias településrész, széleskörű kereskedelmi, és kulturális szolgáltatásokkal, Agárd kertváros jellegű, sok hétvégi házzal és idegenforgalmi létesítményekkel, Dinnyés csendes, természeti értékekben gazdag, az ökoturizmus célpontja.

Agárd, Városközpont, sétálóutca

Gárdony, városközpont

Gárdony, A halászó kisfiú c. szobor

Dinnyési Templomkert

A város különleges kincse az 58 fokos termálvíz, mely az agárdi Bika-völgyben fakad. A helybeli öregek elbeszélése szerint a pásztorok is ismerték a völgyben fakadó víz jótékony hatását: észrevették, hogy azok a bivalyok termékenyebbek, amelyek többet időztek a Bika-völgyi vizes-saras kopolyákban (kopolya=az állatok itatására szolgáló gödör). Egy ilyen kopolya alatti vízlencséből táplálkozik az Agárdi Termál- és Gyógyfürdő, amely a megyében egyedülálló gyógy-szolgáltatásokat nyújt. Vizének gazdag ásványi anyag tartalma elsősorban mozgásszervi és nőgyógyászati betegségekre gyógyír.

A szabadidő tartalmas eltöltésére számos lehetősége nyílik a Gárdonyba érkezőnek: fürdőzés, wellness- és sportprogramok, kulturális-, zenei rendezvények, bakancsos- és kerékpártúrák várják a Vendégeket. Érdemes megkóstolni a helyi gasztronómiai specialitásokat, jellegzetes hal- és vadételeket.

A strandolást kedvelők számára Magyarország egyetlen szikes tavának selymes vize nyújt felüdülést. A napsütéses órák magas számának köszönhetően a tó hőmérséklete kellemes, a biztonságos, játszóterekkel felszerelt strandok a kisgyermekes családok számára különösen kedvező feltételeket nyújtanak.

Könnyűzenei rendezvényeiről országszerte ismert Agárdi Pop Strand és a sportrendezvényeket és koncerteket kínáló gárdonyi Sport Beach. A nyári szabadtéri koncertekre és sportversenyekre, -rendezvényekre fiatalok ezrei jönnek, idősebb generációk nosztalgiával járnak vissza.

A sportkedvelőket számos vízisport-lehetőség várja: vitorlázás, kajak, kenu, evezés, és a látványos sárkányhajózás. Kedvező szél-adottságai miatt a szörfösök kedvenc helye a Velencei-tó. Hideg téli napokon tükörsima jégen siklanak a jégvitorlások és a korcsolyázók százai. 

A halászatnak, horgászatnak hagyománya van a halban gazdag nádországban. A vízre egész évben jönnek a horgászsport szerelmesei. 2007. őszén itt rendezik meg a Horgász Világbajnokságot. Dinnyésen működik a Halivadéknevelő-, és Kutatóintézet. A velencei-tavi nádszigetek útvesztőiben és a nyílt vízen szinte egész évben csónakok ringnak, sétahajók járnak. A gárdonyi kikötők mólóiról minden időben csodálatos panorámát nyújt a tó és a szemben fekvő Velencei-hegység.

Az agárdi Parkerdő és szabadidő központ sportlétesítményei és pihenőparkja a sport-rekreációt kedvelők bázisa.  A Parkerdő játszóteréről nyári eső után nem ritka látvány a réten sétáló gólya. Itt rendezik meg minden évben a Nemzetközi Hőlégballon Találkozót.

 

A környék bővelkedik természeti kincsekben, itt található Európa egyik legjelentősebb vízivad menedéke: A Tó nyugati öblében fekszik a Velencei-tavi Madárrezervátum, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Tájvédelmi Körzet része. A vizes élőhely botanikai különlegességei az úszólápok. A rezervátum csak bejelentkezéssel látogatható. A Chernel István Madárvárta áprilistól novemberig várja a Velencei-tó természeti értekei iránt érdeklődő látogatókat, tematikus programokkal, tárlatvezetéssel, a kilátóban történő idegenvezetéssel. A nyári természetismereti táborok Borsányi András kiváló szakember munkájának eredményeképpen gyerekek százaival szerettetik meg a természetetet és nyújt azokról fontos ismereteket

Dinnyés nyugati határában helyezkedik el a Dinnyési Fertő Természetvédelmi Terület, mely a Natura 2000 része. Mindkét terület a Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozik. Nagyobbrészt nádassal borított vadvízországban számtalan védett növény- és állatfaj él. A Duna-Ipoly Nemzeti Park fennhatósága alá tartozó táj egy része csak vezetéssel látogatható. 

Gárdony kulturális örökségére is méltán büszke, hiszen 1863-ban Agárdpusztán született az Egri csillagok szerzője: Gárdonyi Géza (1863-1922). Az író emlékkiállítása a Gárdonyi Géza Emlékházban tekinthető meg. Szülőháza az agárdi Szent Anna kápolna szomszédságában  van, a Gárdonyi rönkvár és a Velencei-tavi Galéria mellett, a Sigray u. 1-ben. A 2013-as Gárdonyi Emlékévben avattuk Kligl Sándor szobrászművész Gárdonyi szobrát, az azt követő évben, 2014-ben pedig a Fejér megyei irodalmi emlékfalat, mely az emlékház falán tekinthető meg.

Gárdonyi Géza mellszobra Agárd egyik árnyas parkjában áll.

 


View Larger Map
Oldal nyomtatása
Fel