• Gárdony

TÁJÉKOZTATÁS AZ AVAR ÉS KERTI HULLADÉK ÉGETÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK VÁLTOZÁSÁRÓL

2023.10.31. 11:10

A koronavírus járvány alatt 2020. március 24-től - központi szabályozás alapján - betiltásra került az avar és kerti hulladék égetése.

A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény módosításával azonban újra bekerült a helyi önkormányzatok környezetvédelmi feladatai közé az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása.


Gárdony Város Önkormányzat Képviselő-testülete ezen feladatának eleget téve rendeletet alkotott az égetés helyi szabályairól. A18/2023. (X.19.) számú rendelet főbb szabályai a következők:

·       Az avar és kerti hulladék megsemmisítése elősorban helyben komposztálással történhet.

·      Égetéssel csak a nem komposztálható (nem lebomló), illetve a komposztálásra alkalmatlan (pl. vírusos, baktériumos, gombás vagy egyéb fertőzött) avar és kerti hulladék ártalmatlanítható. Az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű, vagy veszélyes hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket vagy ezek maradékait.

·       Égetni csak száraz hulladékot lehet.

·       Tilos égetni párás, tartósan ködös, esős időben!

·       Tilos a meggyújtáshoz olajat, benzint, vagy más vegyi adalékanyagot használni!

·       Tilos az avar és kerti hulladék közterületen történő égetése!

·       Az égetést a lakosság egészségének és a környezet tisztaságának védelme érdekében kizárólag november 1. és február 28. között, csak hétfőn és pénteken, 8-16 közötti időszakban lehet végezni. A hét többi napján, valamint ünnepnapokon az égetés tilos!

·       A rendeletben foglalt előírások megsértése a közösségi együttélés alapvető szabályairól, és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 8/2018. (IV.5.) önkormányzati rendeletben meghatározott közigazgatási bírság kiszabását vonja maga után.

 

A rendelet teljes szövege az alábbi linken elérhető:  https://www.gardony.hu/_user/rendeletek/18-2023.pdf

 

 

                                                                                                                                 Jankovics Zoltánné

                                                                                                                                         jegyző 
Fel