Tájékoztatás az avar- és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok változásáról
2020.10.20. 08:21
Gárdony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2015. (III. 26.) rendelete tartalmazza az avar- és kerti hulladék égetés, valamint a szabadtéri tűzgyújtás szabályait. A rendelet alapján a korábbi években az október 15-től április 15-ig tartó időszakban volt engedélyezett a növényi hulladék elégetése. A koronavírus járvány miatt az egészségügyi szempontok figyelembe vételével rendeletmódosítás nyomán 2020. március 24-től betiltásra került a kerti hulladék szabadtéri égetése.
 

A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. alapján 2021. január 1. napjától megszűnik az önkormányzat képviselő-testületének azon hatásköre, hogy az avar- és kerti hulladék égetésére vonatkozó helyi szabályokat rendeletben állapítsa meg. Ennek megfelelően a jövő év első napjától az egész országban tilos az avar- és a kerti hulladék szabadtéren történő elégetése.

Az önkormányzat részéről biztosítani szeretnénk a lakosság számára ezen változásra való felkészülést, így a képviselő-testület október 14-ei ülésén módosította rendeletét. Eszerint az átmeneti időszakban 2020. november 30-ig naponta 9:00 -15:00 óráig van lehetőségük az ingatlantulajdonosoknak az avar- és kerti hulladék elégetésére, vasárnap és ünnepnapok kivételével. 2020. decemberében már nem lehetséges az égetés, 2021. január 1-től pedig a környezetvédelmi törvény szabályozása alapján tilos.

Az intézkedések a levegő védelmét szolgálják, mellyel csökkenthető a légszennyezőanyag kibocsátása.

 

Jankovics Zoltánné

       jegyző  

Fel