Tájékoztatás a koronavírusra vonatkozó reprezentatív felmérésről
2020.05.06. 09:48
Az új koronavírus-járvány, amely rövid idő alatt világméretűvé vált, alapvetően változtatta meg mindannyiunk életét. Hazánk négy, orvosokat képző egyeteme – a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem – és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közreműködésével kérdőíves felméréssel támogatott szűrővizsgálatot indított a 14 éves és annál idősebb lakosok körében május 1. és 14. között.  

A kutatás célja, hogy pontosan, az egész országra érvényes módon feltérképezze a koronavírus-fertőzés elterjedtségét. A naprakész tudományos adatok kulcsfontosságúak a járvány sikeres leküzdésében, az egészségügyi dolgozók munkájában és a megalapozott döntések meghozatalában egyaránt.

Gárdony városa bekerült a mintába, így a szervezők előre kiválasztott személyeket kérnek, hogy vegyenek részt az önkéntes, ingyenes szűrővizsgálaton. A személyek kiválasztása reprezentatív véletlen mintavételen alapul, mely lehetőséget ad arra, hogy korcsoportos és regionális bontásban is megismerjük hazánk népességének fertőzöttségét. A felvételben résztvevők a szűrővizsgálatot megelőzően egy kérdőívet is kitöltenek, így fontos információkhoz juthatunk többek között a kockázati tényezőkről.

A mintában szereplő minden egyes résztvevő kulcsszerepet játszik a járvány elleni küzdelemben, mivel sok, hozzá hasonló embert képvisel.

A felvételre kijelölt személyek közvetlen értesítést, felkérő levelet kapnak Ügyfélkapun, telefonos megkereséssel vagy postai úton.

A szűrővizsgálatokra városunkban az Agárdi Közösségi Házban (2484 Agárd, Márvány u. 7.) kerül sor, előre meghatározott időpontban. Az idős, vagy beteg emberek esetén az otthonukban is elvégzik a szűrést.

Kérem azokat a lakosokat, akik a kiválasztásukról értesítést kaptak, hogy mindannyiunk egészsége és a járvány mielőbbi leküzdése érdekében vegyenek részt a szűrésen!

 

                                                                                                          Tóth István

                                                                                                         polgármester

Fel