Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság labdarúgásban az Agárdi Parkerdőben
2015.06.12. 09:25
Az Aranycsapat Alapítvány a Gárdonyi Önkormányzattal közösen első alkalommal rendezi meg az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság labdarúgó döntőit a festői szépségű Velencei-tó mellett. Az egész magyarságra kiterjedő versenysorozatot már 12. alkalommal koordinálja az Aranycsapat Alapítvány. 

2003. szeptember 19-én Székelyudvarhelyen dörrent el a startpisztoly, s kezdetét vette egy soha véget nem érő történet. Az elmúlt években a futballtorna óriási rangot vívott ki magának. A mintegy 200 résztvevő csapatból mindig a legjobb húsz csapat jön Magyarországra.

A két korcsoport döntőire 2015. június 28-án, vasárnap délután Gárdonyban kerül sor. Ezt megelőzően az ország négy városában (Gyula, Jászberény, Pápa és Komárom/Révkomárom) zajlanak az elődöntők csoportonként 5-5 csapattal.

A mérkőzések szüneteiben – a hagyományoknak megfelelően – irodalmi-történelmi vetélkedők színesítik a programot. Az idén: 95 éve volt a Trianoni Békediktátum és hozzá kapcsolódóan az I. világháború története, Magyarország részvétele a háborúban, aztán a II. világháborúval és szintén Magyarország részvételével kapcsolatos kérdések, valamint Bozsik József születésének 90 éves évfordulója kapcsán, az ő pályafutásával, életével kapcsolatos kérdések alkotják a vetélkedő anyagát.

Az Aranycsapat Alapítvány célja, hogy a sport és a hozzájuk kapcsolódó kulturális események révén közelebb hozni a magyarlakta nemzetrészeket. Nem csak a sportra, a kultúrára is nagy hangsúlyt fektetünk. Nagyon fontos a sport összehozó ereje. Még emlékezünk, hogy a Nixon-érában az amerikaiak először asztaliteniszezőiket küldték el Kínába, a sport segítségével csillapodtak az ellentétek, ezzel előkészítve a külügyminiszter, Henry Kissinger látogatását. Vagy amikor India és Pakisztán között az atomháború veszélye is fennállt, szerveztek egy krikett partit a két ország között, elterelve a figyelmet a feszült helyzetről, másnap már mindenki a mérkőzésre figyelt. A sporton keresztül a legkönnyebb és a legeredményesebb a nemzeti összetartozást is erősíteni, különösen a fiataloknál, hiszen ők jelentik a jövőt.

2010-ben rendkívüli lehetőség adódott az Aranycsapat Alapítvány előtt. Az általunk összeállított összmagyar diákválogatott Hungarians néven képviselhette nemzetünket Dél-Afrikában, a futball világbajnokság ideje alatt megrendezésre kerülő Hessequa Cup-on. A torna pontos helyszíne a Fokvárostól 260 km-re fekvő Riversdale városa volt. A történelmi Magyarország területén élő 14 éves fiúkból álló nemzeti csapatunk magabiztosan győzött korcsoportjában.

Mint az Aranycsapat Alapítvány elnöke tisztelettel köszönöm Tóth István polgármester úrnak a segítségét, aki teljes mellszélességgel támogatja nemzetegyesítő törekvéseinket, az ifjú foci palánták csodálatos környezetben mérkőzhetnek meg az összmagyar diákbajnokság bajnoki címéért. A bajnokság másik célja, hogy tehetséges labdarúgókat fedezzen fel. Erre legjobb példa Nemanja Nikolicsnak, a bajnok Videoton gólkirályának esete, aki az első küzdelemsorozatban a zentai csapatban lépett pályára. A határokon átívelő diákbajnokság remek alkalom arra, hogy az egymástól határokkal elválasztva élő, mégis egy nemzethez tartozó magyar fiatalok találkozhassanak, közös élményeket szerezhessenek.

A Trianoni Békediktátum következtében szétdarabolt országunkból, bármilyen irányban indulunk is el, a határok átlépése után egykori magyar földre lépünk, azaz a nemzethatárok nem azonosak az országhatárokkal. Az Aranycsapat Alapítvány elsődleges célja, hogy erősítse az együvé tartozás érzését, a nemzetet egyesítse „Hittel, sporttal, kultúrával”

Kű Lajos

Fel