Megkezdődött a "Velencei-tavi partfal komplex, fenntartható rehabilitációja" c. projekt megvalósítása
2017.12.15. 11:16

A Velencei-tó partfal rekonstrukciójának nyitórendezvényét tartotta meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság a VVSI konferencia termében, 2017. december 14-én. A Széchenyi 2020 program keretében, európai uniós támogatással valósulnak meg a Velencei-tavi partfalat érintő rekonstrukciós munkálatok, amelyek célja a Velencei-tó vízminőségének fenntartható javítása, a part menti területek természet-közeli állapotának magasabb színvonalú megőrzése, biztosítása, illetve környezettudatos rehabilitációja.


Mindezen intézkedésekkel tehát a Víz Keretirányelvnek (VKI) megfelelő jó ökológiai állapot fenntartható elérésének biztosítása. A projektet a KEHOP-1.3.0 pályázati konstrukció keretében az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósítja meg, amelyhez mintegy 14.000.000.000 Ft támogatást nyertek el.

A tó körül az 1960-as és ’70-es években épült vasbeton szerkezetű partfalak sem környezeti, sem társadalmi-gazdasági szempontból nem felelnek már meg a kor követelményeinek. Többségük elavult, romló állagú és a partvédőművek, illetve a mögöttes területek magasságának többsége sem felel meg az érvényben lévő jogszabálynak, ezzel komoly vízelvezetési problémákat okozva a tó közvetlen parti sávjában.

A partfal rekonstrukció keretében a tó arculatához illeszkedő megoldások valósulnak meg, javul a part és a vízfelület megközelíthetősége, ami a későbbi fenntartási munkálatok elvégzéséhez elengedhetetlen. A partvédőművek korszerűsítése során megfelelő minőségű és magassági kialakítású védelemmel a hordalékok víztestbe való bemosódása is csökkenthető.

Szintén a beruházás részét képezi a betorkolló vízfolyások rendezése és a vízminőségi hordalékfogó tározók kialakítása, amely munkálatok következményeként további jelentős mennyiségű hordalék visszatartására nyílik lehetőség.
A jelentős mennyiségű tápanyagot és algaspórát tartalmazó üledék kotrással történő eltávolítása révén javul a vízminőség, csökken az algásodás mértéke. A kikotort üledék már meglévő és újonnan kialakított zagytereken kerül elhelyezésre.

Az ívóhelyek és halbölcsők kialakításával a halak szaporodásukhoz természetközeli élőhelyeket találnak, a sekély víz és vízpart számos élőlénynek nyújt majd táplálkozó- és szaporodóhelyet.

A kivitelezés során megvalósuló munkák:

  1. Partfal rekonstrukció
  2. Vízfolyások és hordalékfogó tározók rendezése
  3. Öbölkotrás, áramlásjavító kotrás
  4. Zagyterek kialakítása
  5. Természetes ívóhelyek, halbölcsők kialakítása

A projekt megvalósításával összességében tehát javul a Velencei-tó esztétikai képe, Víz Keretirányelv szerinti állapota, és a védett területek ökológiai állapota.
A projektzárás tervezett időpontja: 2021. augusztus 31.

A projektről további információt a velenceito.ovf.hu oldalon olvashatnak

 
Fel