„A MI EURÓPÁNK” vetélkedő felhívása
2012.12.07. 09:53
A székesfehérvári Tarsoly Ifjúságért Egyesület, a pozsonyi Szövetség a Közös Célokért Társulás, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, a csíkszeredai Virtus Vivens Egyesület, valamint a Kodolányi János Főiskola (Székesfehérvár) meghirdeti A mi Európánk című vetélkedőt magyarországi és határon túli magyar középiskolások számára a 2012/2013 tanévben a pécsi Jean Monnet Kiválósági Központ szakmai támogatásával.

Fővédnök EP-képviselők: Bauer Edit (Szlovákia), Herczog Edit (Magyarország), Sógor Csaba (Románia).

Célunk, hogy a fiatalok gyarapítsák ismereteiket térségünk Európában betöltött szerepéről, saját lehetőségeikről és egymásról, ezzel is elősegítve a közös értékek továbbélését.

A vetélkedő témakörei:
általános EU-s ismeretek,
2012 – az aktív időskor európai éve,
2013 – az állampolgárok európai éve,
versenypolitika,
az EU költségvetése, emberi és polgári jogok, a maastrichti szerződés, környezetünk, oktatási-tanulási lehetőségek, energiaügyek, foglalkoztatás, országismeret (kultúra, földrajz, népszokások, ünnepek, gasztronómia, sport).
2013 – Szent István-emlékév Székesfehérváron. Első királyunk tiszteletére úgy döntöttünk, hogy minden fordulóban megemlékezünk
Szent Istvánról, aki ezer évvel ezelőtt tevékenységével döntő szerepet játszott abban, hogy a magyarság megtalálja helyét Európában.

A vetélkedő nyelve: magyar (egyes feladatoknál azonban szükség lehet a német, ill. az angol nyelv ismeretére is).

Jelentkezés: A vetélkedőre 3 fős középiskolai tanulókból álló csapatok jelentkezését várjuk. A jelentkezéshez szükséges csapatonként egy segítő tanár is. Egy intézmény több csapattal is indulhat a vetélkedőn.

A vetélkedőre a felhívás megjelenésétől kezdődően a Tarsoly Ifjúságért Egyesület honlapján (www.tarsolyegyesulet.hu) megadottak szerint lehet regisztrálni. Az internetes feladatok eléréséhez a honlapra is regisztrálni kell, továbbá a csapatok is itt tájékozódhatnak a vetélkedő folyamatáról és érvényben lévő szabályairól.

A vetélkedő felépítése: 3 internetes forduló, valamint a döntő Székesfehérváron.

A vetélkedő fordulói:
1. forduló: 2012. december 04-18.
2. forduló: 2013. január 08-22.
3. időkorlátos forduló: 2013. február 21-én magyar idő szerint 14:00-18:00 óra. (A megoldásokra elegendő 2 óra.)

Az internetes feladatok megoldásáért kapott pontszámok alapján 16 csapat kerül a döntőbe. Minden régióból és szomszédos országból bejut egy-egy csapat, amennyiben elért összpontszámuk alapján a mezőny első felében végeznek. A többi csapat már kizárólag a legmagasabb pontszám alapján jut be, de egy régióból maximum 3 csapat, és egy iskolából legfeljebb 1 csapat lehet döntős.A

 döntő időpontja: 2013. április 6. (szombat) 10:00 óra.

A döntőbe jutott csapatokat szeretnénk vendégül látni Székesfehérváron. Terveink szerint kollégiumban szállást és étkezést biztosítunk pénteken és szombaton.

Az 1-3. helyezett csapat és segítő tanáraik díja: egy 4 napos (2 éjszaka hotelben) strasbourgi autóbuszos tanulmányút Herczog Edit vendégeként, várhatóan 2013. július elején.

A 4-5. helyezett csapatok Bauer Edit vendégeként, a 6-7. helyen végző csapatok Sógor Csaba vendégeként vesznek részt egy háromnapos jutalomúton Brüsszelben.

További díjak: kirándulások Felvidéken, Kárpátalján, illetve Erdélyben, valamint tárgyjutalmak.

A vetélkedővel kapcsolatos minden további információ a www.tarsolyegyesulet.hu honlapon olvasható.

E-mail címünk: tarsolyie@gmail.com. 

Sipos András                          Pogány Erzsébet

a Tarsoly Ifjúságért Egyesület     a Szövetség a Közös Célokért Társulás
elnöke                                       igazgatója  

Márton András                 Dr. Orosz Ildikó                        
a Virtus Vivens Egyesület           a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség
elnöke                                                                      elnöke

Dr. h. c. Szabó Péter Ph.D
a Kodolányi János Főiskola
rektora

Fel