Az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepe Gárdonyban
2017.10.19. 13:12
Gárdony város önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és kedves családját 2017. október 23-án, hétfőn 9.30 h-kor kezdődő az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett városi ünnepségére. A program 9.30 órakor kezdődik  a Hősök Parkjában, Gárdonyban (a római katolikus templom előtti tér). Köszöntőbeszédet Tóth István polgármester úr mond, ünnepi beszédet Tessely Zoltán miniszterelnöki kormánybiztos, a Fejér megyei 3. választókerület országgyűlési képviselője mond. Közreműködik az Alborada vegyeskar. A program koszorúzással zárul.

 
 
Ezen a napon, 10.30 órakor a Nemzedékek Házában (Gárdony, Gárdonyi G. u. 1.) kerül sor a „Művelődésügyért”, valamint „Gárdony Városért” kitüntető címek átadására, valamint az azt követő állófogadásra. Közreműködik, Fövenyi Máté (gitár) és  Süle Gabriella (méltatások). 
 
Az emlékezést 2017.  október 20-án, pénteken kezdjük Mozi a Nemzedékek Házában - sorozatunk ünnepi programjával. Szeretettel várunk  mindenkit 2017. október 20-án, pénteken 18 órára a Nemzedékek Házába, Kézdi Kovács Zsolt dokumentumfilmjének vetítésére.

A filmben a magyar színház- és filmművészet kiválóságai elevenítik föl 1956 október 23-a emlékét, s próbálják felidézni személyes élményeiket, érzéseiket, akkori felismeréseiket. A szereplők többsége 1956-ban a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója vagy éppen tanára volt.

"Mit csináltak a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatói 1956. október 23-án? És hogyan emlékeznek erre vissza ma? Nem mindenki vállalta a megszólalást. Van, aki nem emlékszik. Van, aki nem akar emlékezni. Pedig mindnyájan ott vannak, ott vagyunk az egykori híradó-felvételeken. Hogyan is volt valójában? Emlékeztek? Emlékszünk? Nem fedte le az idő, a kényszerű felejtés, a gátlások, a szégyen és a reménytelenség ezeket az emlékeket? Tudjuk még hogyan zajlott mindez, hogyan tört ki egy forradalom? Mielőtt még mindnyájan elmegyünk, el kell mondanunk, valójában hogyan is történt. Az a nap, a miénk." - Kézdi Kovács Zsolt. 

Az a nap, a miénk - Színes, fekete-fehér, magyar dokumentumfilm, 123 perc, 2002. Objektív Filmstúdió. Rendező: Kézdi-Kovács Zsolt

Fel