• Gárdony

Államalapító Szent István király ünnepe Gárdonyban

2016.08.12. 13:24
Gárdony Város Önkormányzata és a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ szeretettel meghívja Önt és kedves barátait, családját augusztus 19-én a Velencei-tavi Galériába, az Ezeréves Ámen - múltunk és jelenünk István király gondolataiban, irodalmi zenés estre, majd augusztus 20-ai, Államalapító Szent István király tiszteletére rendezett városi ünnepségre, és az azt követő Kemencés Kenyérünnepre, a Dinnyési Templomkert és Hagyományőrző Központba. 

2016. augusztus 19-én Csobolya József, kárpataljai magyar énekművész előadásában hallhatjuk az Ezeréves Ámen c. zenés irodalmi-történelmi estet a Velencei-tavi Galériában, 18 órakor.
Ezeréves Magyar Ámen zenés, hazafias irodalmi-történelmi műsor, amelynek szerkesztői Boldizsár Miklós és Győri Magda, rendezője Szentesi Nóra. A műsorban az István, a király című rockoperában megfogalmazott gondolatok mintegy továbbgondolásával a magyarság ezeréves történelme elevenedik meg.
Eredetileg ezzel a címmel indult útjára a darab 1985. május 29-én. A bemutató helyszíne az akkori Mikroszkóp Színpadon működő Rátkai Klub. Az ősbemutatón a színpadon egyszerre volt jelen az István, a király rockopera három főszereplője: Pelsőczy LászlóVarga Miklós és Vikidál Gyula. A negyedik közreműködő: Dévai Nagy Kamilla, rendező:Győri Magda. Az előadás óriási sikert aratott a zsúfolásig telt színházteremben. A bemutatót előbb hazai előadások sora követte Budapesten és vidéken egyaránt. Később egyre több meghívás érkezett a határokon túlról is. A leghosszabb turnét (közel három hónap) az Egyesült Államok és Kanada meghívása hozta - ekkorra azonban már (az itthoni elfoglaltságaik miatt) Varga Miklós és Vikidál Gyula nélkül. Az utolsó, e címen jegyzett előadást (immáron Pelsőczy László önálló estjeként) 1991-ben láthatta a közönség.
Ezeréves Magyar Ámen - e címen kelt új életre a darab – eredeti eszmeiségét, irányvonalát megőrizve, de új elemekkel gazdagítva született újjá Csobolya József állandó közreműködésével. A megújult darab bemutatója 2005. október 6-án volt Újpesten, a Katolikus Kultúrházban. 
A mű Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámájára épül, amely írás az István, a király szövegkönyvének (Bródy János) alapjául is szolgált. Az előadás főszereplője Szent István, magyar király (Pelsőczy László), aki itt úgy jelenik meg, mintha a felhők közül nézné népe sorsának alakulását - Géza fejedelem halálától napjainkig. A magyar nemzet történelmileg legjelentősebb sorsfordulóit kiemelve öt ima hangzik el így az imazsámolyon.

2016. augusztus 20-a agárdi Országzászlónál 10.30 h-kor kezdődik az ünnepélyes zászlófelvonás. A nap programjainak ismertetése után a Himnusz hangjaira vonjuk fel lobongónkat, majd Tóth István polgármester úr ünnepi köszöntője következik.
11 órakor az agárdi római katolikus templomban ünnepi szent misét celebrál Páli Balázs atya. A mise után 12 órakor a templom előtt városi megemlékezés veszi kezdetét. Tóth István polgármester úr mond ünnepi beszédet, közreműködik az Iglice népdalkör. Gárdony városi bora kitüntető cím odaítélése is az ünnepség keretein belül kerül sor. Az ünnepi kenyeret megáldja nt. Karl Melinda lelkész asszony, megszenteli Páli Balázs atya. 
 
Délután 15 órától a Dinnyési Templomkert és Hagyományőrző Központban Kemencés Kenyérünnepet tartunk.
 
Programok a színpadon:
15:00  Az Aranypáva nagydíjas, dinnyési Iglice népdalkör Szent István napi dalcsokra
15:15  Dinnyési Hagyományőrző Néptánccsoport műsora
15.30 "Lepa Radity" Szerb Néptánccsoport - város: Gradiska - ország: Bosznia és Hercegovina. 
          Táncok: Grmecsi  táncok - Táncok Boszniai Krajinából - népdalok  
         "Novak Radonity" Szerb Néptánccsoport - város: Mol - ország: Szerbia Táncok:
          Táncok és énekek Vajdaságból - Táncok Mácsvából - Vlah táncok 
17:00  A székesfehérvári TáncolKodó néptáncegyüttes műsora, mezőségi táncok
17.30  Pyrgos Hagyományőrző Görög Néptáncegyüttes és Zenekar: Görög Show - Beloiannisz
18:00  BAB Társulat: „Egy házasság, avagy a három kívánság..”. Óriásbábos utcaszínházi előadás, vásári
          komédia, minden korosztálynak
19:15  Az agárdi Bandiera zászlóforgató csoport produkciója
20:00  A gyöngyösi Vidróczki Néptáncegyüttes  folklór műsora, Dodroda zenekar kíséretével, a
            magyar 
nyelvterület hagyományos néptáncaiból, eredeti népviseletben
 
15:00-18:00 h Program a kerti kemencénél:
Kenyérsütés, perechajtogatás, tésztadagasztás Kemencés Tekivel és a Kemencebarátokkal
 
15:00-18:00 h Program a kemence melletti ligetben:
A Tulipiros Játékműhely ünnepi játszókertje
 
16:00-17.00 h Program a főépületben:
„Tokaji borok összehasonlítása a Velencei-tavi Hegyközség boraival” borkóstoló és borbemutató Borbáth András borszakértővel (a 7 tételt tartalmazó kóstolósor ára: 800.- Ft/fő) 
A tokaji Obzidian bormanufaktúra borai közül az alábbi tételeket hasonlítjuk össze a Velencei-tó körüli pincészetek boraival: Tokaji Furmint 2013 száraz ( a Budai Borfesztivál bora 2015), Tokaji Sárgamuskotály 2015, Tokaji Hárslevelű 2015, Tokaji Késői Cuvée 2015.

 
 
 
Fel