Beállítás kezdőlapnak
Kedvencek közé
Címoldal

<<  2014. dec. / 2015. jan.  >>
H K Sze Cs P Szo V
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18BEMUTATKOZÁS

Gárdony, a Velencei-tó fővárosa:

Gárdony, a Velencei-tó fővárosa

A Magyarország térképen Budapest (50 km) és a Balaton (46 km) között félúton kéklik a Velencei-hegység lábánál elnyújtózó bársonyos vizű Velencei-tó, a Balaton és a Fertő-tó után hazánk harmadik legnagyobb természetes tava. A 26 km2-es sekély vizű tó hossza 10,5 km, átlagos szélessége 2,4 km.  A Velencei-tó kiemelt üdülőkörzet, ahol a városi forgatagból érkező csakúgy, mint a változatosságra vágyó vidéki vendég aktív kikapcsolódással töltheti szabadidejét.

Gárdony, a tó legnagyobb települése a déli parton fekszik, területe 6260 hektár, lakossága 9000 fő. Elnevezése személynévből ered, lakott helyként 1424-ben említi okirat először. 1989. március 1-jén emelték városi rangra.

Három, némileg eltérő arculatú városrészből áll:

  • Gárdony városias településrész, széleskörű kereskedelmi, és kulturális szolgáltatásokkal,
  • Agárd kertváros jellegű, sok hétvégi házzal és idegenforgalmi létesítményekkel,
  • Dinnyés csendes, természeti értékekben gazdag, az ökoturizmus célpontja.
Madártávlatból Madártávlatból

A város különleges kincse az 58 fokos termálvíz, mely az agárdi Bika-völgyben fakad. A helybeli öregek elbeszélése szerint a pásztorok is ismerték a völgyben fakadó víz jótékony hatását: észrevették, hogy azok a bivalyok termékenyebbek, amelyek többet időztek a Bika-völgyi vizes-saras kopolyákban (kopolya=az állatok itatására szolgáló gödör). Egy ilyen kopolya alatti vízlencséből táplálkozik az Agárdi Termál- és Gyógyfürdő, amely a megyében egyedülálló gyógy-szolgáltatásokat nyújt. Vizének gazdag ásványi anyag tartalma elsősorban mozgásszervi és nőgyógyászati betegségekre gyógyír.

A szabadidő tartalmas eltöltésére számos lehetősége nyílik a Gárdonyba érkezőnek: fürdőzés, wellness- és sportprogramok, kulturális-, zenei rendezvények, bakancsos- és kerékpártúrák várják a Vendégeket. Érdemes megkóstolni a helyi gasztronómiai specialitásokat, jellegzetes hal- és vadételeket, valamint a különleges gárdonyi cukrászterméket: a "Gárdonyi Krémest"

A strandolást kedvelők számára Magyarország egyetlen szikes tavának selymes vize nyújt felüdülést. A napsütéses órák magas számának köszönhetően a tó hőmérséklete kellemes, a biztonságos, játszóterekkel felszerelt strandok a kisgyermekes családok számára különösen kedvező feltételeket nyújtanak.

Könnyűzenei rendezvényeiről országszerte ismert Agárdi Pop Strand és a sportrendezvényeket és koncerteket kínáló gárdonyi Sport Beach. A nyári szabadtéri koncertekre és sportversenyekre, -rendezvényekre fiatalok ezrei jönnek, idősebb generációk nosztalgiával járnak vissza.

A sportkedvelőket számos vízisport-lehetőség várja: vitorlázás, kajak, kenu, evezés, és a látványos sárkányhajózás. Kedvező szél-adottságai miatt a szörfösök kedvenc helye a Velencei-tó. Hideg téli napokon tükörsima jégen siklanak a jégvitorlások és a korcsolyázók százai. 

A halászatnak, horgászatnak hagyománya van a halban gazdag nádországban. A vízre egész évben jönnek a horgászsport szerelmesei. 2007. őszén itt rendezik meg a Horgász Világbajnokságot. Dinnyésen működik a Halivadéknevelő-, és Kutatóintézet. A velencei-tavi nádszigetek útvesztőiben és a nyílt vízen szinte egész évben csónakok ringnak, sétahajók járnak. A gárdonyi kikötők mólóiról minden időben csodálatos panorámát nyújt a tó és a szemben fekvő Velencei-hegység.

A kerékpáros kirándulókat kerékpárút szolgálja, mely végigfut a Városon, de a közutak is alkalmasak a biciklis közlekedésre. A Tó-körüli kb. 36 kilométeres túra kellemes erőpróba fiataloknak és idősebbeknek egyaránt.Az agárdi Parkerdő és szabadidő központ sportlétesítményei és pihenőparkja a sport-rekreációt kedvelők bázisa.  A Parkerdő játszóteréről nyári eső után nem ritka látvány a réten sétáló gólya. Itt rendezik meg minden évben a Nemzetközi Hőlégballon Találkozót.A környék bővelkedik természeti kincsekben, itt található Európa egyik legjelentősebb vízivad menedéke: A Tó nyugati öblében fekszik a Velencei-tavi Madárrezervátum, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Tájvédelmi Körzet része. A vizes élőhely botanikai különlegességei az úszólápok. A rezervátum csak bejelentkezéssel látogatható.Dinnyés nyugati határában helyezkedik el a Dinnyési Fertő Természetvédelmi Terület, mely a Natura 2000 része. Mindkét terület a Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozik. Nagyobbrészt nádassal borított vadvízországban számtalan védett növény- és állatfaj él. A Duna-Ipoly Nemzeti Park fennhatósága alá tartozó táj egy része csak vezetéssel látogatható. 

Gárdony kulturális örökségére is méltán büszke, hiszen 1863-ban Agárdpusztán született az Egri csillagok szerzője: Gárdonyi Géza (1863-1922). Az író emlékkiállítása a Gárdonyi Géza Emlékházban tekinthető meg. Szülőháza az agárdi Szent Anna kápolna szomszédságában felújítás alatt van, ezért átmenetileg nem látogatható. Gárdonyi Géza mellszobra Agárd egyik árnyas parkjában áll.

Jellegzetes tájékozódási pontok a Városban álló katolikus és református templomok égbe magasló, messziről hívó tornyai. A templomokat kis parkok övezik.
Pénzváltó

Gárdony Város Bora
Vándordíj
2011
Csóbor Jenő
2010 ÉVJÁRATÚ AGÁRDI CABERNET SAUVIGONON ROSE BORA

Hírlevél


Képeslapküldés
  Az oldal üzemeltetője: Gárdony Város Polgármesteri Hivatala  |   |   | Médiaajánlat  |  az oldalt készíti: Fiers Informatika Kft - Weboldalkészítés, Termelési rendszerek fejlesztése
Kábeldaráló, hulladékkezelő és újrahasznosító gépek, forgács-centrifugák, rúdadagolók és egyéb ipari gépek