Magyar Pókász Találkozó városunkban
2016.09.05. 15:57
A pókok kutatói -- az arachnológusok -- hazánkban évente tartanak konferenciát. A 17. szakmai találkozóra a Velencei-tónál kerül sor, ahol nemrégiben jelentős tudományos eredményt értek el. Dr. Szinetár Csaba és Zalai Béla a tudomány számára új pókfajt, az európai álkalózpókot fedezték fel, amely a vízfelszín felületi feszültségét kihasználva azon portyázva vadászik ízeltlábú zsákmányára. A pókász találkozó szakmai programjában idén 30 kutató és doktorandusz hallgató vesz részt, köztük erdélyi egyetemekről és Délvidékről érkező kutatók is.A konferencián meghívottként részt vesznek a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Chernel István Madárvárta munkatársai, valamint helyi, biológia iránt érdeklődő tanulók.

 
 
Szeptember 16-18 közt rendezik a dinnyési MOHOSZ Üdülőben a 17. Magyar Pókász Találkozót. Világszerte közel fél-százezer, hazánkból pedig majd ezer pókfaj ismert, amelyeket nem csak érdekes életmódjuk miatt érdemes kutatni, hanem gyakorlati jelentőségükért is, hiszen a pókméreg számos vegyülete gyógyszerfejlesztés kiindulópontja lett, a pókselyem a világ egyik legerősebb anyaga és a pókok ragadozóként számos életközösségben töltenek be kulcsszerepet.
 
A pókok kutatói -- az arachnológusok -- hazánkban évente tartanak konferenciát. A 17. szakmai találkozóra a Velencei-tónál kerül sor, ahol nemrégiben jelentős tudományos eredményt értek el. Dr. Szinetár Csaba és Zalai Béla a tudomány számára új pókfajt, az európai álkalózpókot fedezték fel, amely a vízfelszín felületi feszültségét kihasználva azon portyázva vadászik ízeltlábú zsákmányára. A faj felfedezéséről további adatok innen ismerhetők meg: http://apropok.blogspot.hu/2016/08/tudomanytortenelmi-helyszinen-lesz-az.html .
 
 
A pókász találkozó szakmai programjában idén 30 kutató és doktorandusz hallgató vesz részt, köztük erdélyi egyetemekről és Délvidékről érkező kutatók is. A bejelentett 20-nál több előadás és poszter többek közt foglalkozik az újonnan felfedezett fajjal, a pókok zsákmányspektrumának hagyományos és DNS-alapú módszerekkel történő vizsgálatával, invazív pókokkal és evolúciós kérdésekkel is. Az összefoglalók külön füzetben jelennek meg.
 
A konferencián meghívottként részt vesznek a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Chernel István Madárvárta munkatársai, valamint helyi, biológia iránt érdeklődő tanulók. Az események közt fog szerepelni egy kenutúra is, amely során az álkalózpók élőhelyével ismerkednek meg a kutatók.
 
Az esemény támogató közt szerepel a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Bükki Nemzeti Park, az Expedíció Velencei-tó Tömegsport és Környezetvédő Egyesület, a Dinnyési Halgazdaság Kft, a Chernel István Madárvárta, a Chernel István Általános Iskola és Gimnázium, valamint Gárdony Város Önkormányzata.

 
Fel